FREE RIVER - REAL BEGINNING

 

Dit is het tweede album van het Franse quintet Free River, de groep bestaat inmiddels 5 jaar en is opgericht door gitarist Matia Levréro, hun eerste album stond vooral in het teken van spirituals en gospel , op “Real Beginning” is het repertoire meer verschoven richting een mix van jazz, soul en Afrikaanse klanken. Een belangrijke rol is weggelegd voor de zangeres Emma Lamadji, ze zingt in het Engels of in het Sango, de taal van haar geboorteland, de Centraal Afrikaanse Republiek. Emma heeft een stem die klinkt als een klok, haar ranke verschijning siert ook de hoes van het album. De rest van de groep wordt gevormd door Joan Eche Puig op el. bas en contrabas, Samuel Mastorakis op vibrafoon, marimba en glockenspiel, Maxime Rouayroux en Quentin Boursy op drums en Imed Alibi op percussie, bovendien leveren ze allen ook vocaal een bijdrage.

Matia Levréro schreef 5 composities en Joan Eche Puig nam er 3 voor zijn rekening. Er zijn ook 2 traditionele spirituals te horen “Steal Away”en “I was praying”. Veel nummers zijn ware statements met een duidelijke strijdbare strekking zoals het nummer “No one will stop me”. “They say my voice is nothing cause my name is nothing, but no one can stop me” is een frase uit het nummer dat misschien wel het sterkste is van het album. Hoge ogen gooit ook het nummer “Alive” met zijn kabbelende calypso ritme, ontroerend is ook het gedeeltelijk in Sango gezongen nummer “Maria”.

Halverwege verandert het tempo en wordt het een opwekkend liedje begeleid door fors gitaarspel en twinkelende vibrafoonklanken, instrumentaal zit het album trouwens perfect in elkaar. Wat mij dan weer stoort is het ontbreken van de tekst op de hoes terwijl die in dit geval toch vrij relevant is, mooie plaatjes zijn leuk maar informatie is belangrijker, ook op het net was het veel gezoek om meer te weten te komen over de groep Free River , een website heb ik ook niet gevonden, allemaal niet zo handig voor de aspirantkopers dunkt mij. Al bij al een cd met fraaie hoogtepunten maar ook zwakke nummers zoals het nogal pathetische openingsnummer “The voice of the daughter” en het zoetsappige “Alive part 2”dat de cd afsluit.

Jan van Leersum.


Artiest info
Website  
 

Label : Printival
Distr.: Outhere Distribution Benelux

video